JEDZENIE NA ZAGRANICZNY WYJAZD

Wycieczka za granicę.

Polacy od lat emigrują poza granice naszego kraju. Za pracą, za lepszym życiem. Jedni jadą „na chwilę”, aby zarobić na nowy samochód czy wymarzone wakacje. Inni decydują się nawet na zamieszkanie w obcym miejscu.Osoby wyjeżdżające na kilka miesięcy, chcą przywieźć ze sobą jak więcej zarobionych pieniędzy. W tym celu oszczędzają na czym tylko się da. Między innymi na jedzeniu. Aby zaciskanie pasa nie zostało przepłacone zdrowiem, zamiast nie dojadać, warto pomyśleć o zabraniu pożywienia ze sobą.

Jakie jedzenie na wyjazd za granicę?

Na dłuższy pobyt powinniśmy zabrać ze sobą żywność, która na pewno się nie zepsuje. Makarony, kasze czy ryż mają długi termin przydatności do spożycia, dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mąka, cukier, kawa i herbata również mogą się przydać. Planując samodzielne gotowanie warto zabrać ulubione przyprawy. Co z daniami typu instant? Mimo, że gotowe dania w torebkach są tanie i łatwe do przygotowania, zawierają sporo chemii. Nie warto się nimi szprycować przez cały pobyt za granicą.
Pomyślmy również o zaopatrzeniu się na czas podróży. Suchy prowiant, woda mineralna oraz ciepły napój w termosie ułatwią wytrzymanie wielu godzin w samochodzie, a kierowcy nie pozwolą na zasłabnięcie za kierownicą.

Czy opłaca się zabierać przetwory oraz jedzenie w słoikach?

Gotowe dania w słoikach, mimo, że bardziej pożywne niż ryż, zawierają konserwanty. Te przygotowywane samodzielnie – krótki termin przydatności do spożycia.
Transport słoików również nie jest prosty. Aby bezpiecznie przewieźć samochodem tego rodzaju jedzenie, trzeba zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną. Nikt jednak nie da nam gwarancji, że żywność (lub lodówka) się nie zepsuje. Chcesz ryzykować zatruciem pokarmowym w obcym kraju? Pasażerów samolotu obowiązują ścisłe zasady dotyczące wagi bagażu. Mając do dyspozycji 23 kg, chyba nie będziemy ich marnować na ciężkie słoiki?

Czego nie brać?

Jedzenie na zagraniczny wyjazd musi być dobrze przygotowane, a zakupy przemyślane. Choć chciałoby się zabrać ze sobą ulubione przysmaki, kompletując bagaż spożywczy, należy przestrzegać kilku reguł, mianowicie:
• wystrzegać się dań z krótką datą ważności,
• nie pakować łatwo psujących się produktów typu wędliny, kiełbasa, jogurty czy kefiry,
• nie brać pokarmów, mogących spleśnieć lub zgnić (warzywa i owoce),
• nie pakować produktów, które szybko schną (pieczywo).

O czym jeszcze warto pamiętać?

Chcąc oszczędzić na jedzeniu, łatwo popaść w przesadę. Owszem, można wziąć ze sobą wiele produktów, jednak na niektóre nie warto szczędzić grosza już na miejscu. Świeże pieczywo, warzywa czy nabiał są potrzebne organizmowi człowieka, szczególnie w czasie ciężkiej pracy. Od czasu do czasu można pozwolić sobie także na mięsny posiłek. Nie oszczędzajmy za wszelką cenę. Nie kosztem zdrowia i dobrego samopoczucia.

Planujesz wziąć jedzenie na wyjazd za granicę? Jeśli tak, dobrze to przemyśl. Nie ryzykuj bólu brzucha, nie truj się daniami w proszku. Oszczędzaj tylko tam, gdzie można.